Cum ar putea arăta un București sustenabil și circular?

În ultimii ani modul în care natura răspunde acțiunilor oamenilor a devenit tot mai violent: incendii de pădure, ierni cu temperaturi ridicate, topirea ghețarilor și deșertificarea sunt doar câteva din problemele cu care ne confruntăm la nivel mondial. De asemenea, interesul populației și înțelegerea impactului schimbărilor climatice crește, cum arată și acest studiu Social Innovation Solutions de acum câteva luni. 

Pe fondul încălzirii globale, sustenabilitatea orașelor a trecut de la un vis al experților și activiștilor de mediu la un subiect de interes pe agenda mondială a autorităților publice, corporațiilor și ONG-urilor.

Cum ar arăta un București sustenabil și circular? Aceasta este una din întrebările al cărui răspuns trebuie să-l găsim împreună.

Însă înainte să trecem la soluții, e important să definim termenul de sustenabilitate în acest context. Bucureștiul va putea fi sustenabil atunci când nu va consuma mai multe resurse decât poate oferi mediul înconjurător, indiferent că ne referim la energie, materii prime sau resurse umane. Mai mult decât atât, orașul trebuie să asigure o calitate a vieții atât generațiilor actuale cât și celor viitoare. Economia circulară, pe de altă parte, reprezintă o oportunitate prin care business-urile axate pe mobilitate (Uber, Bolt, Spark) , reutilizare (Flip.ro, Remixshop, Atelierul de Pânză), reparare (ReușART), închiriere (Airbnb) pot contribui la un București rezilient și inteligent. 

În Europa exemplele de sustenabilitate aplicată pot lua mai multe forme:

1. Copenhaga și-a propus să fie unul dintre cele mai eco orașe din lume. Până în 2025, capitala Danemarcei, are ca obiectiv o amprentă neutră a emisiilor de carbon. Dezvoltarea infrastructurii pentru utilizarea bicicletelor ca mijloc de transport și încurajarea car-sharingului sunt câteva din modalitățile prin care își vor atinge obiectivul. Economia regenerabilă și un management al utilizării resurselor naturale contribuie la politica de sustenabilitate.

2. Din 2019 Helsinki susține turismul urban sustenabil, iar întreaga strategie de dezvoltare este construită în jurul conceptului “Think Sustainably” .

3. Pentru a se menține în topul celor mai responsabile orașe, Amsterdam, capitala Olandei, are în plan să facă tranziția la transport exclusiv cu bicicleta și vehicule electrice până în 2030. Începând cu 2022, în oraș sunt permise doar autobuzele electrice. 

Cum putem implementa ideile europene adaptate pentru capitala României?

Bucureștiul va fi mai sustenabil atunci când infrastructura de transport va accesibil pentru toți, încurajând locuitorii să aleagă mijloacele de transport în comun sau biciclete.

Benzi speciale pentru biciclete, transport subteran cu un program adaptat fluxului de călători, autobuze electrice, subvenții pentru tranziția către vehicule hibride sau electrice și îmbunătățirea infrastructurii de încărcare a acestora sunt doar câteva idei prin care traficul, poluarea și aglomerația cauzate de mașini vor fi diminuate. 

Sunt necesare rețele smart pentru gestionarea energiei pe care orașul o folosește și asigurarea acesteia din surse regenerabile : energie solară, energie eoliană, hidroenergie.  

Dezvoltarea unei modalități de gestionare a deșeurilor care va încuraja reciclarea selctivă și reutilizarea materialelor (ex. ambalaje, haine) va avea un impact pozitiv în reducerea risipei.

Bucureștiul va fi sustenabil atunci când locuitorii lui vor duce un stil de viață mai sănătos, cu acces la educație, cu principii de egalitate și incluziune în societate, toate în armonie cu natura și resursele ei.

Planurile de dezvoltare durabilă propuse de guvern, împreună cu inițiativele sustenabile ale corporațiilor și alegerile conștiente ale cetățenilor vor constitui fundamentul unui București sustenabil adaptat secolului XXI. Mai multe detalii despre strategia națională de dezvoltare durabilă a României 2030 aici.   

-

Alături de peste 15 organizații reprezentative din România, construim în cadrul Sustainable Futures în 2022 un spațiu de conversație și co-creare unde stakeholderi relevanți să împărtășească provocări și oportunități legate de sustenabilitate, sub umbrela a 10 SDG-uri (Obiective de Dezvoltare Durabilă ale ONU).

Sustainable Futures este un proiect Social Innovation Solutions, susținut de Fundația Coca-Cola și Raiffeisen Bank și co-organizat cu Global Shapers Bucharest Hub. Printre partenerii organizaționali se numără Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României, Romanian Business Leaders, Confederația Patronală Concordia, Consiliul Tineretului din România WWF, EFdeN sau Ambasada Sustenabilității.

Previous
Previous

Ce este ESG și de ce este important pentru companii?