Cum facem ca raportarea non-financiară sa fie utilă?

Sursa foto

Companii din întreaga lume iau în considerare riscurile cu care se confruntă și elaborează strategii de business care presupun evitarea sau gestionarea lor. Raportarea ESG (Environment, Social and Governance) însă, care presupune raportarea riscurilor cu privire la mediu, societate și guvernanță corporativă, este ceva mai recentă. Aceasta a început să ia amploare acum două decade, iar din ianuarie 2023 toate companiile cu peste 250 de angajați și cu o cifră de afaceri de peste 40 de milioane de euro și/sau mai mult de 20 milioane euro în active totale vor fi obligate să raporteze rezultatele cu privire la sustenabilitate. 

Raportarea non-financiară are un rol foarte important în combaterea riscurilor cu care se confruntă omenirea, de la încălzirea globală, la sărăcie, poluare și conflicte sociale. Companiile nu mai pot ignora impactul lor asupra mediului și societății. Este necesar ca acestea să abandoneze paradigma creșterii profitului ca singur scop al activităților lor. În prezent, consumatorii cer aceste informații esențiale de la marile companii, ceea ce poate fi un risc pentru acestea, deseori utilizând raportarea nefinanciară ca un instrument de greenwashing.

Există acum numeroase organizații care pot susține prin consultanță și educație companiile responsabile care își raportează activitatea din punct de vedere al sustenabilității. La nivel internațional, există standarde pe baza cărora companiile pot raporta rezultatele non-financiare. Printre acestea se numără GRI, CDP, SASB sau TCFD. La nivel local, printre alte organizații, Social Innovation Solutions oferă consultanță companiilor din România care își doresc să devină mai sustenabile. 

Principala provocare cu care se confruntă companiile care raportează rezultatele ESG este legată de lipsa unui standard internațional după care să se ghideze. În momentul de față, în Uniunea Europeană, există cinci standarde care reglementează raportarea în domeniul sustenabilității  - Non-Financial Reporting Directive (NFRD), Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFRD), The EU Taxonomy, EU Conflict Minerals Regulation, German Supply Chain Act, iar în Statele Unite, principalele reglementări sunt următoarele: 2010 Climate Change SEC Guidance, Uyghur Forced Labor Protection Act, Equal Opportunity Act, Dodd-Frank.

Ca soluție la această provocare, Comisia Europeană propune un cadru legislativ care să conducă spre obținerea neutralității climatice până în 2030 de către statele membre și care să contribuie la refacerea economică post-pandemia Covid19 prin intermediul European Green Deal. În ceea ce privește raportarea non-financiară, Comisia stabilește cerințele esențiale în legislație, dar permite abordarea detaliilor tehnice prin intermediul standardelor menționate.

Raportarea non-financiară devine utilă pentru companii doar în momentul în care acestea devin conștiente că informațiile cu privire la impactul lor asupra mediului, societății și guvernanței corporative creează valoare pe termen mediu și lung. Înțelegerea conexiunii dintre indicatorii de performanță financiari și cei non-financiari poate conduce la o mai bună înțelegere a organizației, a rolului ei în economia globală și a felului în care aceasta își poate asigura existența pe termen mediu și lung.

Cum pot fi convertite informațiile din raportarea non-financiară în informații utile cu privire la raportarea financiară

Pentru a ilustra legătura dintre informațiile non-financiare și cele financiare, îți propunem următorul exercițiu.

Să presupunem că organizația ta este una dintre cele care din ianuarie 2023 vor fi obligate să raporteze rezultatele non-financiare. Dacă aceasta folosește materii prime și energie, este nevoie să acorzi atenție felului în care sunt gestionate riscurile cu privire la resursele folosite în producție, distribuție sau în oricare altă activitate specifică business-ului. Orice incident care ar putea afecta mediul sau comunitatea în care organizația ta activează poate avea un efect negativ asupra reputației companiei și, ca atare, asupra profitului.

Un exemplu este deversarea de petrol din Golful Mexic din 2010 de care este responsabilă compania BP și ale cărei urmări se resimt și astăzi. Un studiu recent demonstrează că delfinii de pe coasta Louisianei au suferit modificări genetice ca urmare a acestui dezastru ecologic denumit Deepwater Horizon sau BP oil spill. Cei responsabili vor plăti 7,1 milioane dolari ca urmare a pledării  ca vinovați în cazul deversării și a deciziei judecătorești.

În ceea ce privește angajații și furnizorii, felul în care aceștia sunt tratați va afecta retenția lor în companie, stabilitatea și eficiența lanțului de aprovizionare și sustenabilitatea acestuia. În termeni financiari, toate aceste rezultate pot conduce la reducerea de costuri cu operațiunile și administrarea și, în final, la creșterea profitului.

Dacă organizația contribuie în vreun fel la generarea de emisii cu efect de seră, abordarea acestui risc într-un mod responsabil și eficient poate îmbunătăți felul în care companiile și serviciile și produsele pe care le oferă sunt percepute de clienți. Având în vedere că sustenabilitatea nu mai este un subiect abordat doar de către specialiști, ci că a ajuns o cerință în topul preferințelor consumatorilor, o abordare superficială a acestor aspecte poate conduce la pierderea loialității clienților și la scăderea cifrei de afaceri.

Sursa infografic

Așadar, raportarea non-financiară poate releva idei de îmbunătățire a felului în care organizația își deservește clienții, contribuind astfel la rezultate financiare mai bune. Înțelegerea impactului pe care o companie îl are asupra mediului și societății poate genera perspective noi pe care raportarea financiară nu le-ar putea scoate în evidență. 

Tu ce provocări ai cu privire la raportarea în domeniul sustenabilității?

Dacă vrei să te familiarizezi cu Agenda Uniunii Europene pentru 2030 și obiectivele de dezvoltare durabilă adaptate la mediul de business local, te așteptăm la următoarele evenimente Sustainable Futures. Urmărește pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu calendarul. Dacă ai o întrebare specifică pentru unul din specialiștii noștri, scrie-ne la hello@innovationsolutions.eu.

Next
Next

Schimbări de cultură organizațională pentru dezvoltarea sustenabilă